4 juni, 2020

Internationell e-handel åt Eleiko

Eleiko e-handelssystem logga och man som ska lyfta skivstång

Eleiko hade bestämt sig för att utöka sin försäljning via en ny e-handelsplattform inriktad mot konsumentmarknaden, och kom i kontakt med WooCode. För att kunna växa som bolag och nå de mål de satt upp för verkamheten behövde de ett flexibelt och högpresterande e-handelssystem med förmågan att skala globalt och växa i takt med att deras behov gjorde detsamma. Det visade sig att Litiums molnbaserade webbshop var som klippt och skuren för Eleikos behov. Inom loppet av fyra månader, i en accelererad releaseplan, lanserade vi Eleikos nya e-handelssystem globalt.

Eleiko – varumärket för världsmästare

Eleiko är ett svenskt och internationellt högaktat bolag som började sin resa genom att tillverka våffeljärn och brödrostar under första halvan av 1900-talet. Genom en innovation som totalt förändrade hur skivstänger inom tyngdlyftning tillverkades, tranformerades bolaget till att bli världsledande inom gymutrustning. Skivstänger kunde efter Eleikos innovativa lösning tillverkas i en speciell typ av stål som förlängde livslängden avsevärt och satte Eleiko på kartan inom styrkevärlden. Sedan dess har bolaget försett över 40 världsmästerskap och 5 olympiska spel med utrustning och exporterar sin utrustning till över 180 länder världen över.

Framåt har Eleiko som målsättning att nå en försäljning på 1 miljard kronor år 2024. Den nya e-handeln ska stå för 25% av detta.

Ett accelererat projekt

Eleiko genomförde i början av projektet en grundlig studie i hur e-handelssatsningen skulle utföras, vilka krav som fanns på den tekniska lösningen och när i tiden e-handeln skulle lanseras. Det kom tidigt fram att lösningen som togs fram behövde ha stöd för olika språk, valutor, varumärken, lager samt möjlighet att dela upp dessa i olika marknader, eller kanaler. Planen var att till en början lansera i ett antal länder för att sedan successivt utöka antalet marknader.

När det kom till val av plattform passade Litium in perfekt i kravbilden som hade tagits fram, och ihop med att Litium har ett inbyggt fullvärdigt PIM-system blev valet enkelt för Eleiko. Med hjälp av PIM-systemet såg Eleiko hur de kunde bygga en komplett databas med all produktinformation och sedan nyttja denna i alla kanaler på ett sätt som skulle spara både tid och pengar. På grund av en ökad efterfrågan av gymutrustning av slutkonsumenter valde man dessutom att påbörja projektet tidigare än beräknat. Eleiko kom i kontakt med WooCode och projektet kunde påbörjas en kort tid därefter.

Starka partners och samarbeten

Teamet för projektet bestod av en stark sammansättning av olika kompetenser. En av Eleikos ägare som också är CTO, Hans Blomberg, hade en stark närvaro i projektet. I projektet var även Albarest med som samarbetspartner, ett bolag som likt WooCode besitter hög kompetens inom utveckling av e-handelssystem i Litium. Projektet genomfördes agilt och teamet hade kontinuerliga avstämningar för att säkerställa riktning och fokus under projektets gång.

Efter fyra månader kunde Eleiko lansera sitt nya e-handelssystem i bland annat Storbrittaniern och såg redan från start en stark försäljning. Därefter fortsatte lanseringen i fler länder och antalet marknader växer kontinuerligt allteftersom Eleiko hinner sätta upp nya språk, betallösningar och logistikavtal.

Eleiko webbshop produkter vikskivor

Den korsfunktionella sammansättningen vi hade i projektet ser vi som en väldig styrka då vi fick input både ur affärsmässiga och ett tekniska perspektiv samt att personer med bred kunskap och erfarenhet inom Eleiko var med. Den agila arbetsmetodiken ser vi som en ytterligare bidragande orsak till att vi nådde framgång på så kort tid i projektet, och Litiums nya globaliseringsramverk är orsaken till att Eleiko nu fortsatt kan lansera i nya marknader utan att plattformen begränsar möjligheterna. – Therese Bengtsson, VD på WooCode

Styrkan i Litium

Litiums plattform ger användaren full kontroll över sitt varumärke i alla kanaler genom ett helt nytt sätt att skapa och distribuera innehåll. Med Litiums nya globaliseringsramverk kan man enkelt publicera och personalisera innehåll för olika marknader via olika kanaler. Det ger e-handlaren frihet att vara helt flexibel samtidigt som man har full kontroll över all information.

En kanal kan likställas en marknad i Litium och för Eleiko motsvarade det behovet på ett utmärkt sätt. Varje kanal har knutna affärsregler kopplat till sig, exempelvis språk, frakt- och momsregler. Via ett och samma gränssnitt kan du hantera försäljning mot flera länder och ta full kontroll av den information du vill förmedla till varje marknad. – Hans Blomberg, CTO och delägare på Eleiko

Fortsatt utveckling

Med i den planerade utvecklingen finns planen på att vidareutveckla e-handelssystemet till att även erbjuda gym och andra företag att handla digitalt, något som innebär att lösningen blir en fullfjädrad e-handel inom både B2C och B2B. Eleiko är ett projekt som på ett mycket bra sätt beskriver hur vi på WooCode med våra affärsinriktade medarbetare kan vara en e-handelspartner från starten av ett projekt och hela vägen in i framtiden.

Utvecklingen av detta e-handelssystemet ser vi på WooCode som ett startskott till en lång och spännande resa tillsammans med Eleiko. Vi har nyligen påbörjat nästa fas av utveckling för Eleiko och vi ska med utgångspunkt i Litiumplattformen utöka funktionaliteten som gör Eleiko till än mer världsledande inom sin branch. – Luis Carvajal affärsutvecklare på WooCode

Läs vidare och ta kontakt med oss

Läs mer om hur WooCode arbetar med våra kundprojekt som baseras på Litiums molnbaserade webbshop länken Litium – en molnbaserad webbshop.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa din verksamhet med e-handelsystem i världsklass? Ta kontakt med oss via formuläret nedan så hör vi av oss inom kort.

Om du precis som vi blivit sugen på att inhandla lite gymutrustning eller kanske bara vill kolla in vilka möjligheter Litiums molnbaserade webbshop erbjuder, Besök Eleikos webbshop.

Du kan läsa mer om vår samarbetspartner Litium via deras hemsida.

KONTAKT

Vill du att vi kontaktar dig?