Hem /  Blogg

Vår ambition: En optimal arbetsplats för systemutvecklare!

Johan SakbasStories

Vi på WooCode jobbar hårt på att skapa en optimal arbetsplats för våra medarbetare. Vi tror på en kontorsmiljö och företagskultur som främjar kreativitet och ökar motivation, med möjligheten att verkligen kunna fokusera på sitt jobb. Det är vår främsta ambition!

Att tala är silver, tiga är guld, sägs det. Vi är benägna att hålla med! Möjligheten att kunna stänga ute omvärlden för en stund på sin arbetsplats ser vi som en förutsättning för att kunna fokusera. I vår bransch handlar det mycket om att producera – att skriva och ”knacka” kod, som en del kallar det. Hur fungerar det rent praktiskt med 16 anställda på 200 kvm?

Kontorslösningen som vi har i skrivande stund har fungerat bra för oss, mycket pga ”Tysta rummet”. Liksom de flesta moderna kontorslösningarna nu för tiden, så har även vi jobbat med öppna lösningar och stora gemensamma ytor. Optimalt när kreativiteten vill flöda, när erfarenheter och kunskaper ska utbytas och idéer ska bollas. Men hur fungerar det sen när dessa ska förverkligas? Hur går det till rent praktiskt att få saker gjorda?

På WooCode använder vi oss av följande formel: Rätt teknisk utrustning + Tystnad = Get shit done! Med tystnad menar vi total tystnad. Inte som på ett bibliotek där ”det helst ska vara tyst”. Helt enkelt för att undvika onödigt spring och störande moment i rummet.

I ”Tysta rummet” har var och en av utvecklarna en egen arbetsstation – en egen oas dit man alltid kan dra sig tillbaka för att fokusera och få saker gjorda. Här kan man jobba ostört och ta tag i de uppgifter man behöver, utan att någon knackar en på axeln och vill snacka om något.

Individuella arbetsplatser i ”Tysta rummet”

Till skillnad från de aktivitetsbaserade arbetsplatser som är på tapeten idag, uppmuntrar vi våra medarbetare att se sin egna arbetsplats som lite av sin egen borg. Här kan var och en skapa sitt eget lilla ”hem på kontoret”, pyntat med personliga ting för att skapa en känsla som signalerar ”mitt”. Vi tror att detta ökar välmåendet hos medarbetarna. Att dessutom själv kunna få välja vilken utrustning som krävs för att göra ett bra jobb är inte en bonus – det är en förutsättning hos oss.

Vår egen variant av disposition i ett modernt och öppet kontorslandskap har en stor del i vår framgångssaga. Fram tills nu. Vårt tysta rum är fullbelagt med grymma, fokuserade utvecklare och det börjar bli dags att röra sig vidare. Till hösten flyttar vi in i helt nya lokaler i Pallashuset i Borås, initialt av en enda anledning – Vi behöver mer yta!

Vårt gäng blir större och projekten blir fler. Samtidigt som vi uteslutande grundar vår verksamhet på moderna IT-lösningar, väljer vi ändå att ta ett steg tillbaka. Om man ser till trender inom kontorsplanering, vill säga. I vårt nya kontor skulle ”Tysta rummet” behöva bli så pass stort att det skulle vara en enorm utmaning att följa den till synes enkla regel som råder – tystnad. Därför väljer vi nu att skapa en ny miljö med gammalt tema: Var och en av de anställda får var sitt eget kontor. Den egna oasen blir större och ger dessutom möjligheten för var och en att stänga sin egen dörr då fokus krävs i arbetet. Vi ser det som en grym förmån för våra anställda!

Men vi har ju kul på jobbet också. Det ska vi fortfarande ha! Den allmänna miljö som vårt kontor på Hallbergsgatan 9 i Borås utstrålar, enligt oss själva och våra besökare, är en kreativ sådan med  en stark ”hemmakänsla”. Den känslan ska vi packa med oss och flytta över till grannhuset. I vårt nya kontor ska det finnas många gemensamma öppna ytor där vi kan arbeta och skapa tillsammans. Vi tror att det kommer bli hur bra som helst!

Öppna ytor med plats för samarbete


Våra tips för en arbetsmiljö som främjar fokus:

  • Sunt förnuft! Vår enda policy och den viktigaste förutsättningen för att göra ett bra jobb. Visa varandra respekt och våga ta egna beslut utifrån den kultur vi har skapat gemensamt på företaget.
  • Ett par riktigt bra hörlurar – en investering väl värd sina pengar. Att kunna sätta på sig ett par hörlurar som stänger ute sus och brus runt omkring och som dessutom signalerar att man inte vill bli störd, har visat sig vara en enkel, men smart, lösning hos oss.
  • Slack – vårt chatsystem tillika interna kommunikationsplattform. Här väljer du själv när du vill kommunicera med dina kollegor och i vilka kanaler som passar bäst för varje ämne.

P.S. Är du sugen på att ta över våra lokaler på Hallbergsgatan när vi flyttar ut till hösten? 200 kvm kontorsyta med konferensrum, kontor och öppna ytor, mitt i centrala Borås. Lokalerna ligger ute för uthyrning hos Cernera, se länken nedan. Kontakta Patrik Hjert för mer information. D.S.

Länkar:

Cernera Fastigheter – Hyr lokal

Mer om oss!